Beş Yeni Alt Çalışma Grubu Oluşturuldu..

Paydaş katılımının artırılması ve üniversitemizin farklı birimlerinde ortak hedefler için faaliyet gösteren akademik ve idari birim yöneticilerinin katılımıyla stratejik planın izleme ve değerlendirme sürecini yürütmek amacıyla Strateji Geliştirme Kurulunun 10.07.2024 tarih ve 2024/V sayılı toplantısında Eğitim-Öğretim Alt Çalışma Grubu, Araştırma-Geliştirme Alt Çalışma Grubu, Toplumsal Katkı Alt Çalışma Grubu, Kurumsal Gelişim Alt Çalışma Grubu ve Uluslararasılaşma Alt Çalışma Grubu oluşturulmuş ve üyeler görevlendirilmiştir.

Alt çalışma gruplarının başlıkları kalite süreçlerindeki beş aşamayla uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kalite, iç kontrol, stratejik yönetim ve bilgi yönetiminin kurul, komisyon gibi organlarında görev yapan üyelerin alt çalışma grubu üyesi olarak seçilmesi, bu organlar arasındaki bağı güçlendirmekte, bilgi akışını hızlandırmakta ve süreç yönetimindeki aksaklıkları önlemektedir. Bununla birlikte alt çalışma grupları yalnızca göstergenin koordinasyonundan sorumlu birim yöneticilerinden değil ilgili başlıkta üniversite düzeyinde koordinatör gibi temsilcileri de içerecek şekilde oluşturulmuştur. Örneğin Araştırma-Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Dündar, Araştırma-Geliştirme Alt Çalışma Grubu üyesi olarak ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Fişne, Uluslararasılaşma Alt Çalışma Grubu üyesi olarak görev yapmaktadır. Alt çalışma gruplarında aynı zamanda Strateji Geliştirme Kurulu üyesi olan Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Genel Sekreter ve Strateji Geliştirme Daire Başkanının bulunması, alınan kararların Strateji Geliştirme Kuruluna aktarılmasını kolaylaştıracaktır.

Toplantılarda izinli ya da raporlu olan üyelerin yerine vekalet eden yönetici yardımcıları katılım sağlamıştır. Toplantılar aşağıda verilen tarih ve saatlerde yapılmıştır:

Araştırma-Geliştirme Alt Çalışma Grubu 05.08.2024 Pazartesi   09:30-11:00
Eğitim-Öğretim Alt Çalışma Grubu 05.08.2024 Pazartesi   11:00-12:00
Kurumsal Gelişim Alt Çalışma Grubu 06.08.2024 Salı           09:30-11:00
Toplumsal Katkı Alt Çalışma Grubu 06.08.2024 Salı           11:00-12:00
Uluslararasılaşma Alt Çalışma Grubu 06.08.2024 Salı           14:00-15:00

 

Bilimsel araştırma çıktılarını toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürülmesi sürecini güçlendirmek amacı…

Bu amaca yönelik hedeflerin ilk altı aydaki gerçekleşme ortalaması %63,35’dir. Araştırma süreçlerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir “Veri toplama sürecinde 30 Hazirana bir nokta koyarak sonrasını buraya dahil etmediğimiz için performansa yansımayan yayınlar, projeler var. Araştırma-geliştirme en fazla yol kat etmemiz gereken başlıklardan biri. Bununla ilgili önemli adımlar atıyoruz. Yönergemizi yayınladık, Ar-Ge Koordinatörlüğü, bilimsel yayınlarla ilgili koordinatörlüğümüzü kurduk. Akademisyen arkadaşlarımızın yayın ve proje üretimini her alanda destekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Uluslararası standartlara uygun, öğrenci merkezli eğitim-öğretim vermek amacı..

Bu amaca yönelik hedeflerin ilk altı aydaki gerçekleşme ortalaması %64,05’dir. Eğitim-Öğretim süreçlerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker “Bu amaca yönelik hedeflerdeki akran değerlendirme, öz değerlendirme ve program akreditasyonu ile ilgili birçok performans göstergesi doğrudan kalite süreçleriyle ilişkili. Hedeflere ulaşılması, uluslararası kalite güvencesi standartlarının esas kıldığı asgari ölçütlerin gerçekleşmesini sağlayarak bizi bulunduğumuz noktadan öteye taşıyacaktır” açıklamalarında bulundu.

Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Ali Avan “Akreditasyon kurumları/kuruluşları birçok süreçte asgari ölçüde kalite standartlarının belirlenmiş olmasına bakıyor fakat eğitim-öğretim kurumsal anlamda bunların başında geliyor. Stratejik planda bu göstergelerin belirlenmiş olması ve hedeflerin yer alması birimlerin bu konuda faaliyet göstermesini tetiklemekte ve bu işlerin yapılma sürecini kolaylaştırmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Paydaşlara katkı sağlayacak uygulama ve hizmet sunmak amacı…

Bu amaca yönelik hedeflerin ilk altı aydaki gerçekleşme ortalaması %35,92’dir. Toplumsal katkı süreçlerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker “İlk altı ayda en düşük performansın gösterildiği amaç bu olsa da anketlerin ikinci yarı yılda uygulanacak olması nedeniyle teknik bir nedenden ötürü performans düşük gözükmektedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi, paydaşlarıyla bütünleşmiş bir üniversitedir. Paydaşlara her geçen gün daha fazla hizmet sunulmaktadır. Memnuniyet anketlerinin de periyodik olarak her yıl artıyor olması bu düşünceyi desteklemektedir. Ayrıca mezunlarla ilişkileri güçlendirme hedefine yönelik Mezun İlişkileri Koordinatörlüğünün kurulmasıyla ilk altı ayda attığımız önemli bir adım bulunmakta” açıklamalarında bulundu.

Kurumsal gelişimi sürdürmek amacı…

Bu amaca yönelik hedeflerin ilk altı aydaki gerçekleşme ortalaması %53,57’dir. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir “Bu amaçtaki hedefler diğer hedef kartlarının adeta lokomotifi gibi görev görüyor. Örneğin teknoloji ve bilişim altyapısı hedefine ne kadar fazla ulaşırsak eğitim-öğretim veya araştırma-geliştirme o ölçüde pozitif etkileniyor. Benzer şekilde kurum içinde verdiğimiz hizmet içi eğitimler ne kadar fazla ve nitelikli olursa dış paydaşlara açılan yüzümüz olan personelin hem görevine hakimiyeti hem de davranışı pozitif etkilenmektedir” açıklamalarında bulundu.

Uluslararasılaşma…

Stratejik planda uluslararasılaşmaya yönelik altı performans göstergesi bulunmakta olup bu göstergeler ilk amacın altındaki hedeflerde yer almaktadır. Dolayısıyla uluslararasılaşmaya yönelik ayrı bir amaç bulunmamaktadır. Ancak ilk amaçta uluslarasılaşmaya yönelik H.1.3. Üniversitenin uluslararası tanınırlığını artırmak hedefi bulunmaktadır. Bu hedefin ilk altı aylık dönemde gerçekleşme performansı %83,37’dir. Bu oran, 17 hedef arasındaki en yüksek performansa sahip oran olarak dikkat çekmektedir.

Toplantıların kapanış konuşmasında Prof. Dr. Şuayıp Özdemir “Ünlü Yönetim Bilimci Peter Drucker’in -ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz- sözü var. Bizler planımızı yaptık, uyguladık, bu toplantılarda kontrol ettik ve iyileştirmeye açık alanlarımızda eylem planlarımızı yaparak önlemimizi alacağız.  Böylelikle PUKÖ döngüsünü tam anlamıyla işletmiş olacağız. Önümüzdeki hafta Strateji Geliştirme Kurulu toplantısında izleme raporu taslağını gündemimize alarak nihai haline getirip inşallah kamuoyuyla paylaşacağız. Katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” sözlerini paylaştı.

 

Strateji Geliştirme Kurulu’nun 14.08.2024 tarih ve VI sayılı toplantısında nihai hale gelen Afyon Kocatepe Üniversitesi 2024-2028 Stratejik Planı 2024 Yılı İzleme Raporuna linke tıklayarak ulaşabilirsiniz…

2024-2028 Stratejik Planı 2024 Yılı Eylem Planına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz…

 

 

07 Ağustos 2024, Çarşamba 147 kez görüntülendi